Bij een goed gedekte tafel horen servetten. Die kun je natuurlijk in de meest prachtige vormen vouwen voor een hoogstaand stukje origami. Wat je beter kan doen is een mooie servetring gebruiken. Dit is makkelijker en oogt vaak ook beter dan dat (stervende) gevouwen zwaantje.
Wat is een servetring en waar komt die vandaan
Uiteraard is de Franse adel begonnen met dit fenomeen. De eerste prachtig versierde zilveren of ivoren exemplaren vinden hier hun oorsprong. De reden dat ze deze ringen gebruikten was om de servetten van elkaar te onderscheiden. Deze werden namelijk maar een keer in de week schoongemaakt en je wil natuurlijk niet het servet van je broertje of zusje voorgeschoteld krijgen. En het is en blijft de Franse adel dus er kwamen allerlei versiersels op.
Zoals dat vaak gaat is deze rage overgenomen door de lagere adel en later ook door het gewone volk. Het werd een traditie servetringen cadeau te doen bij een doop of bij een bruiloft. Zo had iedereen uiteindelijk zijn eigen persoonlijke servetring en is het een statussymbool geworden.
Omdat we nu weten dat je een servet niet meerdere dagen achter elkaar moet gebruiken, is de vroegere functie van de servetring verdwenen. Tegenwoordig gebruiken we ze om de tafel er voorafgaand aan een diner goed uit te laten zien.
Oké en hoe gaan we dat dan doen
- Een beetje afhankelijk van de grootte van je servet moet je deze een aantal keer vouwen totdat je een servet hebt van tussen de 15 en 25cm in lengte. Dit kan zowel met papieren als met linnen servetten.
- Vervolgens rol je het servet op schuif je de servetring eromheen.
- Als de servetring een duidelijke bovenkant heeft (zoals in het voorbeeld) zorg je dat deze juist aan de andere kant zit van de opening van je gerolde servet.
Zo heb je de mooie kanten boven. Bijkomend voordeel is dat de servet zo makkelijker blijft liggen.
- Je legt het servet aan de linkerkant van de buitenste vork. Je kan hem ook op het bord leggen als je die al op tafel hebt staan.
- Als jij en je gasten gaan zitten, geef je het juiste voorbeeld. Je haalt het servet uit de ring en legt het servet op schoot. De ring kan je dan boven je bord leggen.
- Nadat je het eerste gerecht van tafel haalt, neem je ook de ring mee.
Voor welke soort ga jij?
Je hebt veel smaakjes als het gaat om servetringen. Er zijn honderden verschillende vormen, maten en prijsklassen. Om de keuze wat makkelijker te maken, heb ik hieronder een aantal voorbeelden in verschillende categorieën neergezet. Een belangrijke regel is dat je bij een effen servet wat meer kan uitpakken met je servetring en dat je bij een wat drukker design vaak een elegantere ring kiest.
Ik heb de servetringen onderverdeeld in 3 categorieën die alle corresponderen met een prijsrange.
Toegankelijk $
Bij onze vertrouwde Blokker hebben we deze prachtige goed betaalbare exemplaren gevonden. Vanwege het simpele design kan deze ring bij vrijwel alle servetten gebruikt worden. Het kan prima dienen als decorstuk en is een snelle upgrade voor je diner voor weinig geld.
Feestelijk $$

Dit elegante klassiek zilveren ontwerp kan je het beste gebruiken bij wit linnen of lichtgekleurde servetten. Verder is deze stijl het mooist als er andere zilveren tinten in het servies te vinden zijn.
Meesterlijk $$$
Deze gouden bladerenvorm leent zich meer voor een robuustere uitstraling. Gebruik bijvoorbeeld een bruin servet zoals in het voorbeeld. Blauw zou hier ook fantastisch mee kunnen. Dit zou helemaal gaaf zijn als je thuis bijvoorbeeld ook messing bestek hebt.