Een van de belangrijkste dingen die je kan doen om met een voorsprong je diner te beginnen is het goed dekken van je tafel. Veel Nederlanders eten tegenwoordig niet meer aan tafel maar op de bank. Daarom is het zeker wanneer je gasten ontvangt extra leuk deze op een goede manier te ontvangen. Een goed gedekte tafel hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Ik zal je de basis uitleggen.

Waar beginnen we mee

Je begint met het daadwerkelijk dekken van de tafel. Dit kan een tafelkleed zijn, een loper voor op tafel of een placemat. Dit hangt natuurlijk af van wat je in huis hebt maar ook van de tafel waar je aan zit. Bij een mooie houten tafel is het bijvoorbeeld mooi om met placemats te werken zodat je het robuuste van de tafel kan laten zien. Heb je een wat vlakkere tafel kan je deze mooi aankleden met een tafelkleed. De volgende stap is dan de servet. Probeer deze te matchen met je linnen in kleur of patroon, zo creëer je een samenhangend begin. Door een servetring te gebruiken oogt je tafel gelijk een stuk mooier. Lees daar hier meer over.

Borden, bestek en glazen

Vervolgens kan je de keuze maken om een onderbord te plaatsen. Een onderbord is een groot bord wat je op tafel hebt staan maar wat je eigenlijk niet gebruikt om van te eten. Je kan hier het grootste bord voor gebruiken wat je in huis hebt. Deze plaats je 2 cm van de tafelrand af. Hier kan je eventueel een kommetje opzetten als je begint met soep maar dat hoeft niet.

Voor het plaatsen van het bestek zijn een aantal gouden regels.

  1. Het mes plaats je rechts (met de snijkant naar het bord) en de vork links
  2. Als je een lepel hebt, voor bijvoorbeeld soep, leg je deze rechts
  3. Als gast eet je van buiten naar binnen. Je begint dus met het bestek aan de buitenkant. Hou hier rekening mee met indekken.
  4. Dessertbestek ligt boven het bord. Voor de volgorde is een handig ezelsbruggetje ‘’Met Veel Liefde’’ Hierdoor weet je dat je vanaf de gast eerst het mesje neerlegt, daarna de vork en dan de lepel. Let erop dat je de kop van de vork naar rechts laat wijzen en de kop van de lepel naar links. Zo kan je ze makkelijk op hun plek schuiven.
  5. Je kan de keuze maken het bestek voor alle gangen in te dekken. Wat je tegenwoordig ook vaak ziet is dat er voor elke gang opnieuw bestek word ingedekt. Zo creëer je een strakkere opstelling op tafel.

Voor wat betreft glaswerk geld de volgende regel. Je plaatst het glas boven het mes van de gang waar het bij hoort. Dus het glas wat bij het voorgerecht bedacht is plaats je boven het mes van het voorgerecht. Het glas wat voor het hoofdgerecht bedoeld is plaats je boven het mes van het hoofdgerecht. Het waterglas kan je een beetje mee spelen. zelf vind ik het mooi om deze strak ik lijn te plaatsen met de wijnglazen.

Decoraties

Als de basis staat kan je de tafel helemaal aankleden naar eigen wens. Bloemetjes en kaarsjes doen het altijd goed. Je zou een naamkaartje kunnen plaatsen. Een mooi peper en zoutstelletje zou kunnen. Dit is voor elke gelegenheid anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *